GourmetZone

Hungarian GourmetZone

Blogg

Ratatouille

Vad äter en ungrare till en lätt sommarmiddag?

Ratatouille.

Vårt recept:

INGREDIENSER
-2 lökhuvuden
-1,5 kg paprika
-500 g tomater
-2 korvsträngar
-olja
-salt
-peppar
-1 matsked paprika
-2 vitlöksklyftor

FÖRBEREDELSE

1. Skala och tärna lök och paprika. Tärna tomaterna och skär korven i skivor.

2. Stek korvskivorna i lite olja, ta sedan ut dem och lägg dem åt sidan. Stek lök över resterande fett, dra sedan av värmen och strö över paprikapulver. Häll i lite vatten, blanda och tillsätt den tärnade paprikan. Tillsätt salt, peppar och koka under lock i 10-15 minuter. Tillsätt krossad vitlök och tomater och koka i ytterligare 10 minuter.

3. Rör slutligen in korvskivorna och servera den varm med bröd.

Continue Reading

Pasta med potatis

En enkel ungersk recept på helgmat: Pasta med potatis 

INGREDIENSER
- 4 msk (gris fett äkta recept ) matolja
- 3 medelstora gul lök
- 500 gram potatis
- 2 tsk salt
- 2 tsk ungersk paprikapulver 
- lite svartpeppar
- 500 gram fyrkant format pasta 
- 500 ml vatten

1, Skala och skär potatisarna i små tärningar. Skala och finhacka löken.

2, Fräs lök med fett eller olja i vid kastrull eller panna blir genomskinlig Tillsätt paprikapulver ,potatis och lite vatten. Låt allt sjuda samman så potatisen mosar sig något och vätskan försvinner.

3, Koka pasta i saltat vatten. Låt pastan rinna av i durkslag och blanda den med potatis, lök och paprika. Krydda med svartpeppar.

Man kan äta Balndade Pickels till maträtter.

Continue Reading

Thailändsk pastarätt med grönsaker

Vad ska du laga idag till lunch eller middag?  Vi gör en thailändsk pastarätt med grönsaker. Hur görs den enkla men toppenbra maträtten? Här är receptet:    

 INGREDIENSER
-1 påse tagliatelle vakteläggspasta        
-några droppar ”Anti Flu” ingefära-citron chilisås                  
-1 gul lök-2-3 vitlöksklyftor                            
-1 tsk. äppelcidervinäger 
-3 msk. olivolja                                                
-3 msk. soja sås                                               
-3-4 morötter                                                   
-1 mindre kålhuvud                                           
-1 bit ingefära-citronsaft efter smak               
-salt, peppar  
- 1ägg

Gör så här:                                                        Hacka löken, riv vitlöken, finstrimla morötterna och ingefäran, skär kålen i små kuber. Häll oljan och äppelcidervinägern i en wokpanna eller i en stekpanna med höga kanter. Stek löken och vitlöken tills de mjuknar. Tillsätt morötterna, ingefäran och kålen. Koka pastan under tiden. Låt grönsakerna sjuda under lock tills de mjuknar. Häll sedan över sojasåsen och citronsaften, salta, peppra och lägg till den färdigkokta pastan. Smaksätt med några doppar chilisås. Servera den med krossade hasselnötter och lite koriander. 

Continue Reading

Karneval donuten

I ungern varar karnevalstiden till den 17 februari, då vi säger adjö till vintern!
Traditionsvis klär barnen upp sig i dagis och i skolor. Med tanke på situationen kommer detta att ligga efter i år, men vi kan fortfarande behålla vissa karnevalsvanor!

Vår traditionella karnevalsötsak, donuten, kommer säkert att göras av många i år. Det läckra, bakverket smaksattes vanligtvis med aprikos-, jordgubb-, körsbär- eller plommonsylt.

Prova denna karnevalsdelikatess själv:

Munkar fyllda med sylt

INGREDIENSER
- 300 g jäst
- 400 g pulveriserat socker
- 2 dl mjölk
- 500 g mjöl
- 1 nypa salt
- 4 äggulor
- 600 g smör
- 1 tsk vaniljextrakt
- 1 msk rom eller romarom
- sylt efter smak
- 1 äggvita
- olja för fritering

FÖRBEREDELSE

1. Lägg i jästen i ljummen mjölk tillsammans med halva sockret. Sikta mjölet i en större skål och rör i saltet. Tillsätt jästen, resterande socker, äggulor, smält smör, vaniljextrakt, rom. Knåda tills en jämn deg erhålls.

2. Täck med en kökshandduk och lägg den på en varm plats i 1 timme. När degen har stigit till det dubbla, sträck den till en fingertjocklek på en mjölad yta och riv av cirklar från den. Vi lägger en sked sylt på varannan omgång.

3. Pensla kanterna på omgångarna med sylt med äggvita och täck den sedan med den andra degskivan. Tryck försiktigt på kanterna, täck sedan igen med en kökshandduk och låt de sedan stå i minst 30-40 minuter.

4. Värm tillräckligt med olja i en djupare stekpanna så att oljan når upp till munkarnas "midja", eller så att de inte kommer i kontakt med botten av pannan medan de friteras. Täck sedan stekpannan med ett lock. När de sedan är klara att vändas friteras de färdiga utan lock.

5. Ta de bakade munkarna på en pappershandduk och strö över pulveriserat socker efter smak.

Continue Reading

Potatisgratäng

Helg-recept idé!
Gör ungersk "potatisgratäng" med oss!

Vad behöver du?
-1 kg potatis
-6 ägg
-5 dl gräddfil
-Valfri korv
-Smör för att smörja skålen
-Salt peppar
-Bacon efter smak

Mängden på ingredienserna är endast en rekommendation!

FÖRBEREDELSE
Koka potatis och ägg. Låt dem svalna och skär i skivor. skär också korven i skivor och stek i en stekpanna.

Sprid smöret i en plattare, ugnsäker skål och tillsätt hälften av de skivade potatisarna, krydda sedan med salt och peppar. Tillsätt ägg, stekt korv och hälften av gräddfilen.

Sedan kommer de andra skivade potatisarna. Sprid kvarvarande gräddfil jämnt och lägg sedan på baconskivorna.

Baka i en 180 graders förvärmd ugn tills den är gyllenbrun i 35-40 minuter.

Smaklig måltid!

Continue Reading

Ungersk Goulash

Vem känner inte till ungersk gulasch? Men vet du hur man gör det?
Nu visar vi receptet och du kan också beställa den hemliga ingrediensen från oss!

INGREDIENSER

-100 g rökt bacon
-800 g nötkött
-1 gullök (stor)
-2 vitlöksklyftor
-3 dl rött vin
-3 msk gulaschkräm
-300 g koncentrerade tomater
-2 teskedar salt
-1 tsk kumminfrön
-1 matsked paprikapulver
-1 liten tomat
-1 medelstor ""Kapia"" paprika
-200 g morötter
-500 g potatis

FÖRBEREDELSE

1, Stek baconfettet och ta bort baconet med en filterskovel.

2, Tärna köttet i 2-3 delar och stek runt om sedan tar vi ut det också på en tallrik.

3, Vi steker tärnad lök på det kvarvarande fettet, tillsätt sedan finhackad vitlök, låt den stekas lite (några sekunder). Rör i paprikapulver, gulaschkräm och häll tillbaka baconet och köttet.

4, häll över vatten, vinet, blanda med de koncentrerade tomaterna. Tillsätt salt, kumminfrön, tomater och paprika, halverade. Koka upp och koka på låg värme tills köttet är nästan helt mjukt.

5, slutligen lägger vi i morötterna skurna i med potatisen och koka färdigt.

Continue Reading