Karneval donuten

I ungern varar karnevalstiden till den 17 februari, då vi säger adjö till vintern!
Traditionsvis klär barnen upp sig i dagis och i skolor. Med tanke på situationen kommer detta att ligga efter i år, men vi kan fortfarande behålla vissa karnevalsvanor!

Vår traditionella karnevalsötsak, donuten, kommer säkert att göras av många i år. Det läckra, bakverket smaksattes vanligtvis med aprikos-, jordgubb-, körsbär- eller plommonsylt.

Prova denna karnevalsdelikatess själv:

Munkar fyllda med sylt

INGREDIENSER
– 300 g jäst
– 400 g pulveriserat socker
– 2 dl mjölk
– 500 g mjöl
– 1 nypa salt
– 4 äggulor
– 600 g smör
– 1 tsk vaniljextrakt
– 1 msk rom eller romarom
sylt efter smak
– 1 äggvita
– olja för fritering

FÖRBEREDELSE

1. Lägg i jästen i ljummen mjölk tillsammans med halva sockret. Sikta mjölet i en större skål och rör i saltet. Tillsätt jästen, resterande socker, äggulor, smält smör, vaniljextrakt, rom. Knåda tills en jämn deg erhålls.

2. Täck med en kökshandduk och lägg den på en varm plats i 1 timme. När degen har stigit till det dubbla, sträck den till en fingertjocklek på en mjölad yta och riv av cirklar från den. Vi lägger en sked sylt på varannan omgång.

3. Pensla kanterna på omgångarna med sylt med äggvita och täck den sedan med den andra degskivan. Tryck försiktigt på kanterna, täck sedan igen med en kökshandduk och låt de sedan stå i minst 30-40 minuter.

4. Värm tillräckligt med olja i en djupare stekpanna så att oljan når upp till munkarnas “midja”, eller så att de inte kommer i kontakt med botten av pannan medan de friteras. Täck sedan stekpannan med ett lock. När de sedan är klara att vändas friteras de färdiga utan lock.

5. Ta de bakade munkarna på en pappershandduk och strö över pulveriserat socker efter smak.