Szabolcsi kåldolmar (fylld kål)

Ingredienser för 10-12 stycken:

-500 g fläskfärs
-10 – 12 råkålsblad
-1 – 2 tunt skivade kålblad
-400 ml passerade tomater
-1 liter vatten
-70 g tomatpuré (konserv)
-150 g rökt skinka
-1 liten lök
-2 vitlöksklyftor
-1 tsk mald spiskummin
-2 tsk mald söt röd paprika (paprikapulver)
-5 msk ris
-salt, peppar

Tillagning

För att förbereda den fyllda kålen skärs mittendelen av kålbladen av, om de är för tjocka. Förkoka i 1-2 minuter.

Finhacka det rökta köttet och löken för hand eller i en chopper. Blanda detta med köttfärsen. Krydda med spiskummin och peppar, häll riset i det och blanda det väl. De skållade kålbladen fylls med den köttiga blandningen och lindas tätt.

Blanda vatten, passerade tomater och tomatpuré i en skål. Lägg hälften av den skivade kålen och ca 1-2 dl tomatsås i botten på en kastrull. Den fyllda kålen lägger vi sedan i och häller i den återstående tomatsåsen och lägger på ett lock. Koka upp för att sedan sänka värmen och låt sjuda i en timme. Sedan tar vi av locket och låter det koka t i ytterligare 30 minuter. Servera med kall gräddfil och färskt bröd.